Hodnocení jakosti vín

Hodnocení jakosti tichých vín

Čistota 0-2 body

Standard dle normy

Obvyklé (strýcovské)

Zakalené s usazeninou

0 – 0,5

1,6 – 1,7

Lehce zakalené

06, - 0,9

1,7

Čisté s nepatrnými částicemi u dna

1 – 1,4

1,8

Čiré

1,5 – 1,8

1,8

Čiré s jiskrou

1,9 – 2

1,9 – 2

Barva   0 – 2 body

 

 

Zcela neodpovídající , nahnědlá

0 – 0,5

1,6 -1,7

Méně odpovídající označení (vodová, vysoká)

0,6 – 1,5

1,8

Odpovídající označení (ročník, odrůda)

1,6 – 2,0

1,9 – 2

Vůně   0- 4 body

 

 

Cizí , zcela neodpovídající

0 – 0,5

2,0 – 2,5

Nevýrazná, cizí, po myšině a těkavých kyselinách

0,6 – 1,5

2,5 – 3

Méně odpovídající méně čistá

1,6 – 2,0

3,0 – 3,2

Slabá, ale čistá

2,1 – 2,5

3,3

Odpovídající, čistá, příjemná

2,6 – 3,5

3,4

Plně odpovídající, příjemná, výrazná

3,6 – 4,0

3,5 -3,7

Chuť a celková jakost 0 – 12 bodů

 

 

Cizí zcela neodpovídající

0 – 2,0

10,0 – 10,4

Méně čistá, po myšině těkavé kyseliny

2,1 – 4,0

10,5 – 10,7

Méně odpovídající, hrubá

4,1 – 6,0

10,8 – 10,9

Prázdná, neutrální

6,1 – 8,0

11,0 – 11,1

Odpovídající označení, příjemná

8,0 – 10,0

11,2 – 11,3

Plně odpovídající označení , výrazná

10,0 – 12,0

11,4 – 11,6

Celkem

   0 - 20

15,2 – 19,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pomocná stupnice pro bodování vín - Rakšice
19,5 význačná, unikátní vína
19,2 vynikající vína
18,8 výborná vína
18,4 velmi dobrá vína
18,0 příjemně pitelná vína
17,6 průměrná vína
17,2 neharmonická vína
16,8 podprůměrná vína
16,0 podprůměrná vína nemocná